Yksityinen päiväkoti ei saa rahastaa lasten kustannuksella

Yksityiset päiväkodit ovat olleet uutisissa, kun on käynyt ilmi, että myös niihin on rantautunut vanhustenhoidosta tuttu säästöilmiö. Päiväkodissa ei esimerkiksi ole tarpeeksi henkilökuntaa paikalla lasten lukumäärään nähden, tai ruokaa ei ole tarpeeksi. Helsingissä on lisäksi toiminut yksityisiä päiväkoteja ilman asianmukaista lupaa.

Yksityisten päiväkotien lapsiin kohdistuvia säästöjä on arvostellut ainakin Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Sen mukaan yksityisissä päiväkodeissa on ollut liian vähän henkilökuntaa, esimerkiksi yhdellä aikuisella on ollut hoidettavanaan kahdeksan alle 3-vuotiasta lasta, kun maksimi olisi neljä alle 3-vuotiasta per aikuinen. Tai 20 lapselle on ollut välipalaksi kaksi jugurttia. (US 3.2.2019)

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on ihmetellyt sitä, että yksityiset päiväkodit saavat tuottaa voittoa, kun yksityiset koulut eivät saa. Käytännössä voittoa tehdään verovaroilla (Kela maksaa yksityisen hoidon tukea, ja kunnat voivat myöntää palveluseteleitä). Samalla ala on muuttumassa siten, että suuret päiväkotiyritykset ostavat pieniä pois markkinoilta - aiemmin yksityiset päiväkodit olivat pieniä toimijoita, usein voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä. (Yle Uutiset 26.6.2018)

Tämä yhtälö on mielestäni kestämätön. Jos jatkamme samaan malliin, niin kohta meillä isot kansainväliset yritykset takovat voittoa päivähoidolla, ja pienistä lapsista tulee hoitopaikassa kaltoin kohdeltuja kuten vanhuksista omissa hoitokodeissaan. Asiaan on saatava korjaus ja yksityisten päiväkotiyritysten voitontavoittelua on rajoitettava. Joko niiden voitoilla täytyy olla tuottokatto, tai sitten lakiin kirjataan, että ne eivät saa tuottaa voittoa.

En vastusta yksityistä päivähoitoa sinänsä. Olen ollut töissä yksityisessä kielikylpypäiväkodissa, ja lapset saivat tarpeeksi ruokaa. Työvuorot suunniteltiin niin, että paikalla oli riittävä määrä aikuisia lasta kohden. Yksityisillä päiväkodeilla on paikkansa ja parhaimmillaan ne tuovat lisäarvoa varhaiskasvatukseen tarjoamalla jotain sellaista, jota ei kunnallisella puolella ole. Mutta varhaiskasvatuksessa ei todellakaan pidä rahastaa lasten hyvinvoinnin kustannuksella, ja lakia on korjattava tämän estämiseksi!

(Kirjoittaja on ehdolla kansanedustajaksi Uudellamaalla.)