Sähkönsiirtohinnat kuriin!

Taas tuli postiluukusta sähkönsiirtolasku. Se on karu lappu, kun sähkönsiirto maksaa jo enemmän kuin itse sähkö - minullakin kuukaudessa lähes sata euroa. Huh!

Sähkönsiirtomaksuilla on toki hyvä tarkoitus, sähköverkkojen ylläpitäminen. Mutta maksut ovat jo mielestäni kohtuuttomia. Sähkönsiirtoyhtiöni Caruna vielä nostaa sänkönsiirtohintoja 1.7. alkaen, ja todellinen korotus veroineen on 6.5 prosenttia.

Perussuomalaiset haluavat, että asuminen ei maksa liikaa. Esitimmekin syksyn vaihtoehtobudjetissa, että sähkönsiirtomaksut pidetään kohtuullisina rajoittamalla nykyistä tuottokattoa. Tuottokatto laskettaisiin 7 prosentista 4.5:een prosenttiin.

Typerintä on se, että ongelma juontaa juurensa Fortumin sähköverkon myyntiin v. 2013. Tällöin ulkomaiset sijoitusyhtiöt saivat suurimman omistusosuuden Fortumin sähköverkkoihin, ja pääsivät päättämään sähkönsiirtohinnoista. Olikin virhe myydä pääosin valtio-omisteisen Fortumin sähköverkot ulkomaisille sijoittajille, ja siirtää kansallisomaisuutta ulkomaisiin käsiin.

(kirjoituksessa on hyödynnetty muun muassa PS-lehden 5/2018 artikkelia)