Löysä turvapaikkapolitiikka vesittää soten

EU-maat ovat 29.6. sopineet yhteisestä turvapaikkapolitiikasta, jolla pyritään ratkomaan nykyisen turvapaikkajärjestelmän ongelmia. Sovitut ratkaisut tiukentavat EU:n turvapaikkapolitiikkaa; esimerkiksi perustettaisiin maihinnousukeskuksia Pohjois-Afrikkaan tai EU-maihin. Myös Suomen pitää ottaa tiukka linja ja huolehtia siitä, että maahanmuutosta ei aiheudu meille merkittäviä kustannuksia, niin kuin vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisistä.

Vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin kustannukset ovat Suomelle miljardeja euroja. Vastaanottotoimintaan ja kotouttamiseen on budjetoitu 1,9 miljardia euroa vuosina 2016-2018. Tulevina vuosina maksamme lisäksi miljardeja euroja Suomeen jääneiden työttömyyskustannuksia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Jo ennen kriisiä humanitaarisen maahanmuuton kustannukset työttömyyden ja sote-palveluiden osalta olivat noin 0,5 miljardia euroa vuodessa (MOT-ohjelman selvityksessä).

EU-maiden on tarkoitus rahoittaa turvapaikanhakijoiden maihinnousukeskukset yhdessä, ja turvapaikanhakijat jaettaisiin niistä EU-maihin ensisijaisesti vapaaehtoisuuden pohjalta. Sopimusluonnoksen mukaan myös pakollinen sijoittaminen tulisi kysymykseen. (US 29.6.2018) Mielestäni pakolliseen sijoittamiseen ei pidä suostua, koska silloin Suomi ei voi itse hallita maahanmuuton kustannuksia.

Meillä ei voi olla piikki loputtomasti auki turvapaikanhakijoille ja humanitaariselle maahanmuutolle, sillä Suomen talous ei sitä kestä. Vai eikö se muka ole ironista, että hallitus tahtoo säästää sote-menoista 3 miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä - eli noin 300 miljoonaa vuositasolla - samalla kun humanitaarisen maahanmuuton kustannukset syövät nämä säästöt moninkertaisesti.