Kokoomusministerin ehdottamasta pakolaispolitiikasta miljardilasku

25.06.2018

Sisäministeri Kai Mykkänen ehdotti vastikään Puheenvuoron blogissaan, että nykymuotoinen turvapaikanhaku rajan yli estetään. Tilalle hän ehdottaa pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista, niin että ottaisimme 7500 kiintiöpakolaista vuodessa nykyisen 750 sijaan. Mykkäsen perusteluna on se, että haavoittuvimmassa asemassa olevat eivät koskaan kykene hakemaan turvapaikkaa rajan ylittämällä.

Kokoomusministeri ei blogissaan kertonut, mikä on hänen ehdotuksensa hintalappu. Se hintalappu on valitettavasti miljardiluokkaa. Maahanmuuton kustannusvaikutusten arvioiminen on toki hankalaa, ja joka tapauksessa kustannukset osuvat useille hallinnonaloille - ainakin viidelle ministeriölle.

Tämän vuoden budjetissa sisäministeriö on arvioinut, että 9500 kiintiöpakolaisen ja turvapaikanhakijan vastaanottotoiminnan kustannukset ovat 240 miljoonaa. Työ- ja elinkeinoministeriö käyttää maahanmuuttajien kotouttamiseen 250 miljoonaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää tulijoiden koulutukseen 8 miljoonaa. Myös oikeusministeriölle tulee kuluja valitusten käsittelystä ja oikeusavun tarjoamisesta. Nämä kustannukset ovat yhteensä jo puoli miljardia vuodessa.

Lasku ei kuitenkaan lopu tähän. Maahanmuuttajien työllisyys on noin 18 prosenttia vähemmän kuin kantaväestöllä, mikä nostaa työttömyyskustannuksia. Jo ennen vuoden 2015 turvapaikanhakijaryntäystä maahanmuuttajien työttömyyden kustannukset olivat 300 miljoonaa vuodessa MOT-ohjelman selvityksen mukaan. Heidän sosiaali- ja terveyspalvelunsa maksoivat 200 miljoonaa vuodessa. Mykkäsen ehdotus voi tulla kalliimmaksikin, sillä pakolaisten työllistyminen on maahanmuuttajissa heikoimmasta päästä, ja heidän terveydenhoitonsa on kalleimmasta päästä.

Edellä mainittujen tietojen valossa on todettava, että lasku Mykkäsen kiintiöpakolaisista on vuodessa miljardiluokkaa. Mitä tällä miljardilla muuten saisi? Tänä vuonna poliisin toimintamenot ovat 720 miljoonaa. Yleissivistävään koulutukseen ja varhaiskasvatukseen on budjetoitu 940 miljoonaa, ja ammatilliseen koulutukseen 808 miljoonaa.

Eikä sovi unohtaa, että poliisin ja koulutuksen määrärahoihin on viime vuosina tehty merkittäviä leikkauksia. Näin ollen olisi paineita nostaa näitä määrärahoja. Ministeri Mykkäsen pakolaispolitiikka johtaa kuitenkin helposti siihen, että käytämme miljardeja maahanmuuttoon ja leikkaamme lisää hyvinvointiyhteiskunnan palveluista.