Eduskunnassa puhutaan luontaishoidoista - ja niin puhutaan WHO:ssakin

Eduskunnan käytävillä kuiskutellaan. "Hoidan selkääni kalevalaisella jäsenkorjaajalla. Sitä ei saatu kuntoon työterveyshuollossa, mutta jäsenkorjaus auttaa." "Mua on auttanut vyöhyketerapia." "Mulla kun meni kuntoillessa kroppa jumiin, hermoratahieronta auttoi." "Hei, mitä vitamiinia sä annoitkaan mun flunssaan? Mun tarttis hakea sitä kaupasta, pitäis päästä laulamaan viikonloppuna." Näin puhuvat kansanedustajat.

Niinpä niin: meitä on kaikkialla. Yhä useampi suomalainen on käyttänyt jotakin luontaishoitoa. Hienommin niitä nimitetään CAM-hoidoiksi (Complementary and Alternative Medicine), eli täydentävän ja vaihtoehtoisen lääketieteen hoidoiksi.

Maailman terveysjärjestö WHO:llakin on vastikään päivitetty CAM-strategia. Siinä WHO kehottaa valtioita yhdistämään täydentäviä hoitomuotoja viralliseen terveydenhuoltoon. Se kehottaa myös kehittämään CAM-hoitoja koskevaa lainsäädäntöä sekä lisäämään alan tutkimusta. Näin voidaan taata laadukkaita ja turvallisia luontaishoitoja kaikille.

WHO:n mukaan CAM-strategiaa tarvitaan useista syistä. Näitä ovat esimerkiksi CAM-hoitojen lisääntyvä käyttö sekä se, että hyvillä CAM-hoidoilla saadaan säästöjä terveydenhuoltoon.

Kun kerran Maailman terveysjärjestö ottaa CAM-hoidot tosissaan, voisivat suomalaisetkin poliitikot siirtyä kuiskuttelusta julkiseen keskusteluun. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on nyt tehnyt päänavauksen - järjestimme Eduskunnan Kansalaisinfossa keskustelutilaisuuden täydentävistä hoitomuodoista. Tilaisuus saavutti suuren kansansuosion. Harvoin näkee Kansalaisinfoa niin täyteen pakattuna, 80 osallistujaa.

Kansalaisten lisäksi paikalla oli kansanedustajia ja asiantuntijoita, nimittäin apteekkari-homeopaatti, lääkäri-osteopaatti, sekä luontaishoitoalan ja luontaistuotealan edustajia. Mainitsen pari kiinnostavaa esille tullutta faktaa. 1) Suomessa lääkemyynti on 3 miljardia vuodessa ja luontaistuotteiden myynti 0,4 miljardia. Aika moni taitaa hoitaa itseään luontaistuotteilla! 2) Homeopatia on Euroopan toiseksi yleisin CAM-hoito ja erittäin käytetty Belgiassa ja Saksassa, jossa sairaalassakin saa homeopaattisia lääkkeitä.

Minä olen lopettanut pelkän Eduskunnan käytävillä kuiskuttelun ja tunnustan julkisesti, että tykkään luontaishoidoista. Siitä vaan muutkin luontaishoitoja fanittavat poliitikot kaapista ulos. Ainakin sen voin kaapista ulos tulijoille luvata, että kyllä tässä maassa on paljon suurempia kohunaiheita kuin luontaishoitofani-poliitikko.