Aluelennonjohdon hätäviesti kaikille lentomatkustajille

(huolestuneen aluelennonjohtajan ronskin humoristinen blogikirjoitus, jota hän ei itse voi julkaista, tai hänet irtisanottaisiin)

Aluelennonjohtajan työ on yksi vastuullisimmista korkean riskitason töistä. Monet kadehtivat aluelennonjohtajan palkkaa, mutta harva kadehtii itse työtä. Haluaisitko kuitenkin aluelennonjohtajaksi? Niin tai näin, suomalaisena sinun olisi hyvä tietää, mikä on aluelennonjohdon ja lentoturvallisuuden tila maassamme nyt.

Aluelennonjohtajana vastaat yhden työpäivän aikana kymmenientuhansien ihmisten turvallisuudesta sekä miljardihintaisen kaluston turvallisuudesta. Sinun on tehtävä paineen alla lukuisia päätöksiä, jopa samanaikaisesti. Ja niiden kaikkien täytyy olla oikeita. Lisäksi työsi on pakkotahtista kolmivuorotyötä, jossa työajat ovat epäsäännölliset.

Aluelennonjohtajan työn menestyksekäs hoitaminen vaatii tiettyjä perusominaisuuksia. Olethan tulen- ja myrkynkestävä, ja läpäiset tulen ja myrkyllisten kaasujen resistenssitestin? Sinun on nimittäin kyettävä jatkamaan työtäsi ohjeistuksen mukaisesti 15 minuutin ajan, kun Halotron-sammutusjärjestelmä on laukaistu työtilassa. Sinun on myös kyettävä sammuttamaan palava hiha.

Lisäksi sinun tulee olla niin rohkea, että siirryt tarvittaessa (Helsinki-Vantaalla) saman rakennuksen porraskäytävästä luolaan, jonka ilman laadusta ei ole mitään tietoa tulipalon sattuessa. Siksi CO-resistanssi on pakollinen. Työsi kuulostaa erittäin hyvältä, eikö vain?

Jos sattuu niin, että edellä mainittuun luolaan - väistöpaikkaan - ei pääse lainkaan, voit ilman muuta jättää tuhannet ihmiset lentäviin koneisiin ilman lennonjohtoa. Itse asiassa tällaisia tilanteita koskeva ohjeistus on vähin äänin kadonnut työpaikaltasi. Mutta se ei saa vaivata mieltäsi. Finavia on joka tapauksessa tiedottanut vastuuministeriä kyseisestä ohjeistuksesta, joten kaikki on varmasti kunnossa.

Mikäli kaikki tämä onnistuu sinulta, saatat olla kelvollinen aluelennonjohtaja. Seuraavaksi tulevat kielitaitovaatimukset: englanti on sinulle no problem, ja lisäksi osaat tietenkin viroa tai latviaa - koska työnantajasi suunnittelee työsi siirtoa halvempien kustannusten maihin, tuotantotaloudellisista syistä ja yhdentyvän Euroopan nimessä.

Työnantajasi toki sanoo, että he aikovat ottaa näiltä mailta työt meille. Me voimme nimittäin "virtaviivaistamisella" tehdä saman työn halvemmalla. Ehkäpä sinun kannattaisi saman tien uskoa joulupukkiin, niin myös työnantajaasi uskominen onnistuu.

Oikeasti sinun kyllä kannattaisi osata myös norjaa tai arabiaa, sillä silloin voit muuttaa sinne, missä töitä on. Täällä valmistut Opetushallituksen yli 90 000 euron tukirahalla (ei sinulle, vaan Finavialle) kortistoon, jossa jo on 40 muuta työtöntä lennonjohtajaa. Ja varaudu siihenkin, että peruskurssiasi voidaan jatkaa yllättäen seuraavalle vuodelle jonkun täysin hyödyttömän kurssin vuoksi. Finavia saa silloin sinusta vielä ylimääräisen 40 000 euron tukirahan - verovaroista.

Sitten sinulle tehdään vielä soveltuvuustesti. Seuraa psykologinen kysymyssarja. Oikea vastaus on suluissa, mutta älä vastaa oikein, jos haluat töihin. Tunnetko, että vanne kiristää päätäsi (kyllä). Tuntuuko sinusta, että työnantajasi laatimat ideat toiminnan kutistamisesta ovat jostakin toisesta maailmasta (kyllä). Näetkö unettomien jaksojen välissä runsaasti painajaisia (kyllä). Mietitkö sitä, kuinka monta matalapalkkaista naiskollegaa olisi voinut säilyttää työnsä, jos toimitusjohtajan palkka ei olisi noussut 78 % (kyllä). Oletko laskenut, kuinka monta työsuhdebemaria on annettu työnantajan edustajille kollegojen potkujen jälkeen (kyllä).

Seuraavaksi sinulle tehdään fysiologinen kartoitus. Sinun tulee kestää toistuvia akuutteja stressireaktioita, joihin työnantaja tarjoaa sinulle unilääkkeitä ja "saikkua". Sairauspoissaoloistasi pidetään samalla tarkkaa kirjaa HR-toimistolla, ja sairaslomistasi voidaan antaa lukuja täysin ulkopuolisille (olet siis loistavassa uraputkessa!) Työnantajan mielestä sinut on joka tapauksessa testattu, joten sinähän vain nautit pitkäkestoisesta stressistä. Älä siis turhia valita.

Myös perheesi ja läheisesi saavat nauttia vuosia kestävästä epävarmuudesta ja stressireaktioistasi. Fysiikkasi alkaa pikkuhiljaa pettää stressistä, mutta sinut karsitaan pois, jos puhut tästä työpaikalla. Kollegasi ovat samassa jamassa, mutta et voi puhua siitäkään, saatika tehdä asiasta ilmoitusta eteenpäin - se kun ei ole lojaalia. Se on ay-politiikkaa.

Myös sinun ja kollegoidesi työmoraali on laskenut hälyttävästi. Et saa puhua siitäkään, tai saat potkut. Etkä saa tehdä siitä virallista ilmoitusta viranomaiselle, sillä se jos mikä on työpaikkakiusaamista, ja johtaa työvelvoitteesi välittömään päättämiseen.

Sitä paitsi Trafia eivät ilmoituksesi kiinnosta. Heillä ei ole resursseja niiden käsittelyyn. Ylijohtajan aika menee nimittäin siihen, että hän esittää kommentteja ilmailun asenneongelmista. Niin, ja tekee tiedotteita, joissa ylistää Finaviaa sekä sen mainiota päätöstä siirtää aluelennonjohto Helsinki-Vantaalle. (Tämä ylistäminen ei tosin kuulu ylijohtajan tehtävänkuvaan, mutta mitäs tuosta.)

Seuraavaksi sinun tulee selvittää matemaattiset testit. 1. Toimit lennonvarmistusliiketoimen johtajana, ja liikevaihtosi kasvaa vuosittain 8-9 %. Kuinka olet saanut liiketoimesi tappiot neljässä vuodessa 2,5-kertaisiksi? Esitä ratkaisusi laskelmineen paperilla. (Oikea vastaus: Lukuja ei voi avata. Katsokaas, se johtuu talouskuutioista. Lisäksi on käytetty varovaisuuskerrointa. Silti paineet downsizingille ovat valtavat Euroopassa, erityisesti näissä kvartaaleissa. Ja joka tapauksessa nää henkilöstökulut on järkyttävät. Näitä johdon boonuksia en tässä yhteydessä aio avata. Huom! Trafin ylijohtaja on samaa mieltä.)

2. Aluelennonjohto tuottaa yli 10 000 000 euroa voittoa vuosittain. Sinun tulisi nyt silti kyetä esittämään aluelennonjohto tappiollisena toimintona, sekä perustella, miksi tämä yksikkö kutistetaan rusinaksi. Sinun ei tosin tarvitse esittää mitään perusteluja paperilla. Mediassa voit kommentoida tappiollisuutta seuraavasti: "En vaan nyt just muista. Oli siinä ainakin nollia perässä. Tais olla."

Sitten seuraa soveltuvuustestisi viimeinen osa: avaruudellinen hahmotuskyky. Sinun pitää sijoittaa yli 100 työntekijää Tampereella olevista tiloista Helsinki-Vantaan lentoaseman tiloihin - omistat Tampereen tilat, mutta Helsinki-Vantaalla 2/3 tiloistasi on vuokratilaa, jotka eivät oikein riitä tälläkään hetkellä (ja olet juhlallisesti luvannut, että lentoliikenne kasvaa joulupukkimaiset 20-30 %). Saat irtisanoa niin monta henkilöä kuin haluat, eikä irtisanomisia tarvitse erikseen perustella.

Miten siis sijoitat lennonjohdon laajennuksen tilaan, jossa ei ole riittävästi tilaa? Lisäksi yhdistetyn keskuksen (Tampereen aluelennonjohto ja Helsinki-Vantaan lähestymislennonjohto) pitää laajennusrakentamisen ajan toimia Helsinki-Vantaan lennonjohdon nykyisissä tiloissa: väistötila ei ole käytössä rakentamisaikana. Piirrä ratkaisusi paperille ja selitä lisäksi, miten miljardin euron laajennus ja aluelennonjohdon kutistaminen ratkaisevat kasvuhaasteet.

Ai joo, aluelennonjohdon uusista tiloista Helsinki-Vantaalla pitää olla turvallisuuskartoitus, joten sellainen on tehty. Tämä turvallisuuskriittinen yksikkö ja väistöasema sijaitsevat kuitenkin rakennuksessa, josta vaikka Bader-Meinhoff voi vuokrata tiloja. Ja "huipputurvallinen" väistöasema on tietysti esitelty televisiossa, ettei vaan ole kenellekään epäselvää, miten sinne päästään. Kiva.

Raskaan valintaprosessin voit toki välttää, jos olet esimerkiksi Finavian hallituksen puheenjohtajan tytär. Tällöin voit aloittaa Helsinki-Vantaalla esimiestehtävissä ilman mitään rekrytointiprosessia. Edellyttäen tietenkin, ettei omatuntosi soimaa sinua samaan aikaan tapahtuneista irtisanomisista.

Ai niin, voit toki myös erikoistua päälliköksi. Kaikki halukkaat saavat näitä tehtäviä... siis satamareinot ja ylioppilaat mukaan lukien. Saat ylimääräisiä kuukausipalkkoja, ylimääräisiä lomaviikkoja, ja jotain muitakin rahoja, jotka eivät ole tarkkaan tiedossa. Joka tapauksessa juuri sinä saat kymmeniätuhansia euroja vuosittain! How about a BMV - it's yours!

Ja sitten Finavia tarjoaa sinulle ryyppäjäisiä työajalla, yön yli keikkana. Plus ilmaisia serviisejä aluelennonjohdon henkilöstön peseytymis- ja saunatiloissa (niiden piti kyllä olla kaikkien työntekijöiden käytössä, mutta ne eivät ole, kun on tämä työtaistelu). Äläkä hiisku verottajalle mitään näistä serviiseistä.

Viimeksi, tuleva päällikkö: esimiestesi selän takana voit osoittaa lujan tahtosi olemalla samaa mieltä niiden työntekijöiden kanssa, jotka samaan aikaan nauttivat tuhansien eurojen tulonmenetyksistä. Nämä työntekijät eivät halunneet aiheuttaa harmia lentomatkustajille taistellessaan aluelennonjohdon Tampereella säilyttämisen puolesta.